Президентът на Полша Анджей Дуда потвърди, че Русия е започнала да прехвърля

...
Президентът на Полша Анджей Дуда потвърди, че Русия е започнала да прехвърля
Коментари Харесай

Русия прехвърля в Беларус ядрени оръжия с малък обсег

Президентът на Полша Анджей Дуда потвърди, че Русия е почнала да трансферира някои нуклеарни оръжия с дребен обхват на деяние в съседен Беларус. Според него това е ход, който ще промени архитектурата на сигурността в района, а и изцяло в НАТО.

Както съветският диктатор Владимир Путин, по този начин и беларуският му сътрудник Александър Лукашенко обявиха предишния месец, че Москва към този момент е изпратила част от тактическите си нуклеарни оръжия в Беларус, откакто разгласи проекта през март. Съединени американски щати и НАТО не са удостоверили този ход.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди реториката на Москва като " рискова и безразсъдна ", само че през юли съобщи, че Алиансът не е забелязал никаква смяна в нуклеарната позиция на Русия.

Тактическите нуклеарни оръжия са предопределени за потребление на бойното поле и имат дребен обхват и ниска мощ спрямо доста по-мощните нуклеарни бойни глави, инсталирани на ракети с огромен обхват. Русия съобщи, че ще резервира контрола върху тези оръжия, които изпраща на Беларус.

Официални лица в Москва и Минск обявиха, че бойните глави могат да бъдат пренесени от беларуски щурмови самолети Су-25 или да бъдат инсталирани на ракети " Искандер " с дребен обхват на деяние.

Дуда направи мненията си на взаимна конференция с гостуващия португалски президент Марсело Ребело де Соуса във вторник. Ден по-късно Ребело де Соуса отпътува за Киев.

" Разказах на президента за осъществяването на изказванията на Владимир Путин, че съветските тактически нуклеарни оръжия ще бъдат преместени на територията на Беларус ", сподели Дуда, представен от Асошиейтед прес.  " Наистина този развой се реализира, ние виждаме това ", добави той.

Дуда не даде детайлности, само че съобщи, че по " явен метод се трансформира архитектурата на сигурността в нашата част на Европа ".

" Това трансформира архитектурата на сигурността в непосредственото ни съседство, само че и на източния фланг на НАТО. Така че в действителност това трансформира обстановката за целия алианс ", сподели той.

Лукашенко съобщи, че разполагането на съветски нуклеарни оръжия в страната му има за цел да възпре експанзия от страна на членката на НАТО Полша, макар че Варшава не е отправяла сходни закани. Полша предлага на прилежаща Украйна военна, филантропична и политическа поддръжка в битката ѝ против съветската инвазия и взе участие в интернационалните наказания против Русия и Беларус.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР